Per què una associació?
Les associacions són persones jurídiques privades constituïdes per tres o més persones que s’uneixen de manera voluntària, lliure i solidària per aconseguir, sense afany de lucre, una finalitat comuna d’interès general o particular i es comprometen a posar en comú llurs coneixements, activitats o recursos econòmics amb caràcter temporal o indefinit.
L’Esqueix és una associació dedicada al lleure educatiu i a l’animació infantil. Engeguem aquest projecte no perquè el lleure sigui un sector rentable i amb bones perspectives econòmiques, sinó perquè és allò al que sempre ens hem dedicat de manera voluntària i professional.
L’associació la gestionem els socis i sòcies que de forma horitzontal desenvolupem les següents tasques:
- Prenem les decisions pròpies de l’entitat a través del consens.
- Dissenyem les activitats i elaborem els seus materials.
- Dotem de continguts pedagògics les activitats i animacions.
- Treballem amb independència les àrees de responsabilitat.
- Compartim una visió del món amb les nostres similituds i diferències.
Creiem en l’associació com a forma jurídica que més s’adapta a les nostres circumstancies. Ens permet gaudir de l’educació en el lleure d’una forma lliure i autogestionada, i constitueix un complement a la nostra ocupació laboral.
De la cooperativa a l’associació
El projecte de l’Esqueix neix l’any 2012 en forma de Societat Cooperativa. Decidim ser una cooperativa perquè ens sembla un model solidari i coherent amb la voluntat de tirar endavant un projecte d’auto-ocupació i autogestió. L’adhesió voluntària, la gestió democràtica, la participació econòmica i l’autonomia ens semblen valors pels quals val la pena lluitar.
No obstant, l’any 2015 decidim canviar la forma jurídica i replantejar la nostra dedicació a l’Esqueix constituint-nos en associació. La raó per la qual prenem aquesta determinació no és altra que ser fidels a les nostres idees. Reflexionem que l’associació és la fórmula que s’adapta a la nostra situació actual i a les circumstàncies que d’ella se’n desprenen.
Concloem que la cooperativa ens exigeix una dedicació excessiva en àmbits que no son el monitoratge ni l’educació en el lleure. Assumim la responsabilitat de realitzar tasques de comptabilitat, de gestió de xarxes socials, de disseny gràfic o de representació comercial, entre d’altres, però no som feliços quan constatem que dediquem més hores a aquests menesters que a fer allò pel qual sentim vocació:
Retroenllaç: SOM ASSOCIACIÓ! | L’Esqueix Cooperatiu